maandag 17 september 2012

Kaart Europese Wandelroutes, wandelvakanties

Kaart Europese wandelroutes
De Europese Wandelvereniging heeft 11 wandelroutes door Europa uitgezet. Deze routes worden aangeduid met een E gevolgd door een nummer. De trajecten lenen zich uitstekend als uitgangspunt voor een wandelvakantie.

De E-routes lopen ruwweg van west naar oost en van noord naar zuid in Europa. Een aantal delen van de wandelroutes overlapt elkaar.

Door Nederland lopen de E9, de E11 en een klein deel van de E2 De E8 volgt in Nederland het traject van de E11.

De E9 en E11 lopen in Nederland van west naar oost richting Duitsland en Polen. De E2 gaat naar de Franse stad Nice aan de Middellandse Zee.

Nederland en Europese Wandelroute E9
De E9 is een internationale wandelroute langs de kust van West- en Noordwest Europa. De wandeling loopt langs de Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Oostzee.

De wandelroute start in Sagres, in het zuidwesten van Portugal, en voert tot aan de Baltische staten. De route heeft een lengte van ongeveer 4.880 kilometer, waarvan ruim 700 kilometer over Nederlands grondgebied voert.

De E9 loopt van de Belgisch-Nederlandse grens naar de gemeente Sluis in de provincie Zeeland. Vervolgens voert de route langs de Noordzee, over de Afsluitdijk en langs de Waddenzee naar Bad Nieuweschans, aan de Duitse grens.

Vervolgens gaat het langs de Nedersaksische Waddenzeekust en de Mecklenburgse en Poolse Oostzeekust naar de Russische exclave Kaliningrad en Litouwen, Letland, Estland en Rusland.

Europese wandelroute E11 en Nederland
De Europese wandelroute E11 begint bij het Kurhaus in Scheveningen, bij Den Haag, en voert naar Polen. In Nederland loopt de route onder meer door de steden Leiden, Amersfoort, Deventer en Oldenzaal.

Het traject meet een totale afstand van 2.528 kilometer en loopt grotendeels door een bosachtige omgeving over vlak of heuvelachtig terrein.

Europese Wandelroutes
De Europese Wandelvereniging heeft in Europa 11 wandelroutes uitgezet.

E1
De Europese wandelroute E1 voert van de Noordkaap in Noorwegen door Zweden, Denemarken, Duitsland en Zwitserland naar Italië en de Middellandse Zee.

E2
De wandelroute E2 loopt door Ierland, Engeland, Nederland, België, Luxemburg en door Frankrijk naar de stad Nice aan de Middellandse Zee. De route voert onder meer langs het Meer van Genève.

E3
De E3 gaat van Spanje via Frankrijk naar België, Luxemburg, Duitsland, Tsjechië, Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenie en Bulgarije naar Turkije. De tocht voert onder meer door de Ardennen, het Ertsgebergte en de Karpaten.

E4
De Europese wandelroute E4 loopt van Spanje via Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenie, Bulgarije en Griekenland naar Cyprus.

E5
De E5 begint in Bretagne in Frankrijk en voert door Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk naar Italië. De route loopt door de Vogezen en de Alpen naar de Adriatische Zee.

E6
De route E6 begint in Finland. Het traject loopt vervolgens door Zweden, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en Griekenland naar Turkije. Het traject verbindt daarmee de Oostzee met de Adriatische Zee en de Egeïsche Zee.

E7
De wandelroute E7 start in Spanje en voert via Andorra, Frankrijk, Italië en Slovenië naar Hongarije. De route loopt langs de Franse Rivièra en door de Alpen.

E8
De Europese wandelroute E8 begint in Ierland en loopt door het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Slowakije, Polen en Roemenie naar Bulgarije. De wandeling gaat onder meer langs de rivieren de Rijn, Main en Donau.

E10
De Europese wandelroute E10 vangt aan in Finland en gaat via Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk, Italië en Frankrijk naar Spanje. Het traject verbindt de IJszee en de Oostzee met de Middellandse Zee bij de Straat van Gibraltar.